Honing van de imker:
De honing die we in supermarkten kunnen kopen, staan erg ver weg van de ruwe variant die bewerkt is zonder toevoegingen. Zo is de geneeskracht van honing sterk afhankelijk van waar je de honing koopt.
De honingproducten die dus rechtstreeks bij de imker vandaan komen, zijn het best voor onze gezondheid.
Niet in hete thee !
Je thee op smaak brengen met bijenhoning is een stuk gezonder dan met suiker. Maar dan moet je de thee wel eerst even laten afkoelen. Want als honing boven de 40-45 graden verwarmd wordt, worden deze bijzondere enzymen vernietigd en gaan dus alle gezondheidsvoordelen verloren. Wacht daarom even tot je thee op drinktemperatuur (of nog iets koeler) is en roer dan pas een honingschep erdoorheen. Zo profiteer je optimaal van de gezonde eigenschappen in je thee!
Bijenpollen?
Wat is Bijenpollen? Voordelen en inhoud van vitaminen
Bijenpollen is een wonder van de natuur en biedt tal van voordelen voor de gezondheid. Het is een voedingsstof verzameld door honingbijen van bloemen en naar de bijenkorf gebracht.
Bijenpollen is een poederachtige stof die door bijen wordt verzameld van bloemen. Bijen verzamelen stuifmeel van bloemen en mengen het in de bijenkorf met nectar, wat resulteert in stuifmeelkorrels. Bijenpollen is een rijke voedingsbron en bevat heel veel vitaminen, mineralen, eiwitten, antioxidanten etc.
Voordelen van Bijenpollen:
1. Versterkt het immuunsysteem: Bijenpollen bevat antioxidanten en voedingsstoffen die het immuunsysteem kunnen versterken en bescherming kunnen bieden tegen ziekten.
2. Geeft energie: Het hoge gehalte aan eiwitten en koolhydraten in bijenpollen levert energie aan het lichaam en kan de fysieke prestaties verbeteren.
3. Reguleert de spijsvertering: Bijenpollen bevat enzymen die gunstig zijn voor de spijsvertering. Het kan spijsverteringsproblemen verminderen en een gezonde spijsvertering bevorderen.
4. Antioxidanten werking: Bijenpollen is rijk aan antioxidanten. Antioxidanten beschermen cellen tegen oxidatieve stress en vertragen het verouderingsproces.
5. Ondersteunt de mentale gezondheid: Bijenpollen bevat vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor de gezondheid van de hersenen. Het kan mentale functies ondersteunen, het geheugen versterken en de concentratie verbeteren.
6. Verbetering van de huidgezondheid: Dankzij antioxidanten en voedingsstoffen kan bijenpollen de gezondheid van de huid ondersteunen, huidproblemen verminderen en de textuur van de huid verbeteren.
Wondere bijenwereld
Harde werksters
Anders dan wilde bijen, leven honingbijen het helen jaar samen in een volk. Dat is hard werken, zeker in de zomer als de bloemen bloeien. Vooral de duizenden werksters maken overuren. Carrière maken doen ze ook. De eerste drie weken werkt een werkster in het huishouden. Ze poetst, voert de larfjes, verzorgt anderen bijen en staat op wacht. Daarna promoveert ze tot haalbij, ze gaat er op uit om voedsel te halen te verzamelen voor haar jongere broers en zussen en om de wintervoorraad (honing) aan het leggen. Dat kost zoveel energie dat ze na drie weken dood gaat.
Voor werksters die in de herfst worden geboren ziet het leven er wat anders uit. Die kunnen het in de winter rustiger aan doen en worden tot wel een half jaar oud. In het voorjaar helpen zij de groei van het volk weer op gang. Een bijenvolk van een kleine 10.000 bijen groeit dan in een paar maanden tijd uit tot een omvangrijk volk van wel 40.000 bijen!
Het leven van de zomerwerkster
Binnendienst
Dag 1-3
- Vrijgekomen broedcellen poetsen
- Rondlopen op raten
- Stuifmeel eten om voedersapklieren te activeren
- Even niksen
Dag 3-12
- Broedverzorging, larven voeren
- Broed verwarmen
- De koningin in de hofstaat verzorgen
- Broedcellen verzegelen (larf gaat verpoppen)
- Poetsen en voeren van andere bijen
vanaf dag 12
- Ontvangen, indikken en opslaan van nectar
- kast ventileren met de vleugels
- Was zweten en ratenbouw
- Opruimen
- Poetsen en voeren van collega-werkster en darren
- Als wachtbij de vliegopening bewaken
- Stuifmeel in de cellen aanduwen
Buitendienst
Vanaf dag 20
- Nectar en stuifmeel verzamelen
- Nectar en (stuifmeel) overgeven aan huisbijen, of stuifmeel in cellen deponeren
Max dag 42
- einde leven
Een Zwerm van bijen
Een zwerm is een behoorlijk spektakel maar niet gevaarlijk. Aangezien de bijen geen raten met jonge bijen en een voedselvoorraad te verdedigen hebben, zullen ze niet snel steken. Vind je een zwerm geen paniek.
Houd wel gepaste afstand zodat je niet met een verdwaalde bij de botsing komt.
Er is geen enkele reden om een zwerm te doden. Een imker weet er wel raad mee. Imkers gebruiken meestal een korf om de zwerm te scheppen. De zwerm wordt vervolgens bij de imker in een bijenkast overgezet. De bijen gaan de meteen aan de slag om raten te bouwen. Na een paar dagen is alles op orde en zal het nieuwe volkje snel groeien.
Bestuivers in beeld
In zaad te vormen, zijn veel planen, heester en bomen afhankelijk van bestuivers, De bekendste is de honingbij.
Bijen brengen stuifmeel van de meeldraden van de ene bloem over naar de kleverige stamper van de andere bloem.
Pas dan kan het zaad gaan groeien. Daarom lokken planten bijen met geur, kleur en zoete nectar.
Alleen de werksters zie je van bloem tot bloem vliegen.
Het zijn ook alleen de werksters die kunnen steken. Dat doen ze pas als daar noodzaak voor is om indringers te weren bij de ingang van de kast of als ze zelf in het nauw komen. Landt er een op je om even uit te rusten, bekijk haar goed een wacht even, Ze stijgt vanzelf weer op.
Honing, was en meer
Bijen zuigen nectar op uit bloemen, Nectar is een dunne suikeroplossing die de bloemen afscheiden uit hun nectarklieren.
De honingbij maakt honing van de suikers uit de nectar, met behulp van enzymen uit haar honingmaag. Honing is lang houdbaar en wordt in cellen bewaard als wintervoorraad,
De cellen worden afgesloten met zegeltjes (dekseltjes) van bijenwas en bijenhaar. Als er genoeg honing is opgeslagen, gaar de imker oogsten. Honing is tegenwoordig vooral een delicatesse die we in veel gerechten gebruiken.
Je kunt het zo opeten zonder enige bewerking of verhitting.
Mooie hobby
Honingbijen zijn onlosmakelijk verbonden met de mens. Overal ter wereld gebruikt de mens eeuwenlang producten van bijen. Bijen werden zelfs vereerd, zoals bij de oude Maya's, in wat nu Mexico is. Honning in allerlei soorten en smaken is het bekendste bijenproduct. Maar ook bijenwas is algemeen bekend als grondstof voor kaarsen en bijvoorbeeld boenwas.
Maak jouw eigen website met JouwWeb